Jyderup-bager bager med sæsonens modne råvarer – nu skal æblerne bruges

Profilbillede
dato

Danske lokale råvarer i sæson er i høj kurs, og særligt hos KonditorBager i Jyderup. Med fokus på sæsonens modne frugter går den lokale bager nu all-in på æbler og giver inspiration til æblekagebagning.

Om det er fritidsaktiviteter, rejser eller madvaner, har coronaens begrænsninger fået mange til at værdsætte de sæsonbetonede og nære muligheder i højere grad end tidligere. Ifølge de seneste tal fra Coops grønne forbrugerindeks er ti procent flere begyndt at vælge lokalt producerede varer i løbet af de seneste otte år, og alene over de seneste to år er andelen steget med knap fem procent. En tendens der også har spredt sig til landets bagere.

"Rigtig mange bagere er især under coronapandemien begyndt at tænke meget mere over at bruge lokale råvarer og så vidt muligt også årstidens ingredienser. Folk vil gerne støtte lokalt, og uanset om det er en jordbærtærte eller æblekage, så smager de bedst, når bærrene og frugterne er i sæson," siger Iver Hansen, der er næstformand for Bager- og Konditormestre i Danmark.

Æblefokus i Jyderup
Hos KonditorBager i Jyderup har man også mærket en stigende trang til de lokale råvarer, og derfor har bageriet valgt at sætte ekstra fokus på sæsonens frugter og bær. September står således i æblets tegn, og frugten har fundet vej til både brød og kager.

"Når vi bager med sæsonens frugter og bær, får vi simpelthen mere smag og kvaliteten bliver bedre. Æblet er jo om nogen septembers frugt, og det fokuserer vi i øjeblikket ekstra på med både saftigt æblebrød og Adams æbledrøm, der er en saftig skærekage med kanelcrumble og sprøde æblebåde," siger Kim Eriksen, der er bagermester hos KonditorBager i Jyderup.

Vil du indlede efteråret med æblebagning anbefaler bagermesteren følgende råd til, hvordan du kommer godt i gang.

Bag sødt med syrlige sorter
Hvilket æble, der er bedst, er smag og behag, men det æble, du bedst kan lide at spise friskt, er ikke nødvendigvis det samme, som gør sig godt i bagværk. Uanset hvilken æblesort du vælger, er det vigtigt at skabe en god balance mellem det syrlige og det søde. Til kager og desserter, hvor man typisk har masser af sødme at spille op imod, er det en god idé at vælge en syrlig sort som for eksempel Discovery-æblet.

Prøv dig frem
Æbler kan bruges til meget forskelligt bagværk, så hold dig ikke tilbage, hvis du får en god idé, men prøv dig frem, og smag dig frem. Udover kun at bruge æbler i det søde bagværk, kan du med fordel også forsøge dig med æblestykker eller revne æbler i brød, hvilket både tilfører smag og gør brødet mere saftigt.

Brug saften
Udover at bruge revne æbler eller æblestykker, så prøv at tilsætte æblesaft i dejen til såvel brød som kager. Det giver en ekstra svampet konsistens, som man ikke opnår med hverken vand, mælk eller æg, og det overskydende frugtkød kan sagtens anvendes i andet bagværk.

Kilde: Epicent.dk